Skriv ut

Tränarens spalt

2014

Coachen

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommaren är insjungd och med det närmar sig sommarens härligheter! Säsongspremiären för Jeppo FF är om precis en vecka och härmed är det också aktuellt för mig att dela med mig här i tränarens spalt.

År 2012 gjorde jag min debut på Järnvallen var jag slutförde säsongen som anfallare och framröstad bärare av den gula kaptensbindeln. 2013 flyttade jag till Larsmo och beslöt mig då för att börja träna med mitt gamla lag PeFF I som var uppstyrt av Rasmus Toivanen. Han var en duktig tränare och fick mig inspirerad att själv börja träna ett lag. Som handen i handsken dyker en föfrågan upp av scouten Kim Dahlström ifall jag vill träna Jeppo och jag tvekar inte länge med svaret.

2014 gör jag nu comeback i Jeppo FF som spelande tränare och har varit det sen den första träningen den här säsongen i början av januari. Jag känner att jag gjort ett bra val då jag känner att laget respekterar mina beslut som tränare och att de uppskattar mina övningar. Vi har tillsammans gjort upp mål för denna säsong och det gläder mig att vi alla var ense. 2014 är året då Jeppo FF avancerar till div. 5.

Årets försäsong har långt gått ut på att finslipa de små sakerna och öka konditionen. Konkreta resultat har bokförts med hjälp av olika test och kurvan har en stadigt riktning... Uppåt! Varje spelare som varit med på träningarna har ökat på sin kondition, rättpassningar och sin talförmåga och jag hoppas att detta också kommer att synas från läktaren!

Om än lite motsägelsefullt så är vårt mål att spela vacker div 6 fotboll i sommar med målrika matcher och hårresande skott! Ja, du hörde rätt. Jeppo FF kommer att skjuta (på mål) detta år! Jag tror att med årets väl förberedda trupp så kan vi nå ett medeltal på 2,5 mål per match.

Det är inga små saker jag förväntar av mitt lag men jag har sett att de besitter kapaciteten att göra det. Det är nu upp till bevis... Jag önskar både publik, domare, motståndare och medspelare en härlig fotbolls sommar!

//Kristoffer Nylund

2013

tranare2013

Då börjar det dra ihop sig för start på säsongen och det hör så klart till att jag ska dela med mig av mina tankar och funderingar. Hört att många väntat på min spalt så tänkte att det var hög tid att skriva den dagen före första matchen...

Om man jämför årets försäsong med ifjol så har den varit längre och intensivare i form av mera träningar och träningsmatcher. Relativt många spelare har deltagit under vintern vilket sällan var fallet ifjol. Nästan alla spelare har valt att fortsätta i laget vilket gör mig väldigt glad. Både för att jag ser det som ett tecken på att spelarna trivs i laget och att man som tränare redan från början har en klar lagbild. Dessutom har vi fått några nya lovande spelare.

Att vi hittills haft en väldigt bra laganda tror jag bestämt varenda spelare i laget kan skriva under och ser ingen orsak varför det inte heller skulle fortsätta så. En liten nackdel är att vår käre Kristoffer "Tott" Nylund valde att spela mer utmanande fotboll på högre nivå detta år. Tott var både kapten och skyttekung ifjol så visst fanns det ett gap att täcka. Som ny kapten valdes Kim Dahlström och kan inte tänka mig någon lämpligare att ta över rollen. Alla i laget kommer bra överens med honom och jag vet att han kommer sköta det galant. På målfronten så har vi lyckats bygga upp en farlig duo i form av Simon Julin och Dennis Nygård som jag tror kommer skapa mycket oro i motståndarnas försvar. Vi har också blivit vassare ute på kanterna. Jag önskar Tott lycka till ! Kom gärna på fler träningar men på plan behövs du inte längre :)

Om man ännu ska fundera kring målsättningarna inför säsongen så tror jag det är ganska klart att vi satsar på fortsatt utveckling. Vi vill nå en högre placering och göra fler mål. En fin 5e plats från ifjol gör dock att ribban inte är låg. Men vi har finslipat på vår formation och försvaret har visat sin styrka även i år. Dessutom har alla i laget nu åtminstone spelat fotboll i ett år så grunderna börja vara på plats. Trots att vi resultatmässigt inte varit speciellt starka under försäsongen så har vi ändå aldrig spelat så samspelt som vi gör nu. Min teori är att så länge alla trivs med att spela ihop, hittar sin roll i spelet och visar vilja att kämpa om varje boll så kommer målen och de fina resultaten av sig själv. Om inte direkt från början så med garanti efter några matcher. 

Svårt att veta vad man ska vänta sig av motsåndet detta år. Om det är något jag lärde mig från ifjol är att det är omöjligt att veta exakt hurudant lag man möter i denna serie även om man redan spelat mot dem tidigare. Oavsett så går vi såklart in med inställningen att ta en vinst i varje match. En match i gången med start imorgon. Hur långt det räckte och var vi slutade i tabellen ser vi då säsongen är slut.

Ska bli kul med fotbollsmatcher igen. Hoppas "jepobåoan" (rätt stavat efter dialektgranskning) hittar till Järnvallen också i sommar och ger oss stöd ! 

// Michael

2012

 trnarens spalt

Jaha! Som ny tränare för Jeppo FF så ligger väl en presentation på sin plats. För de som inte har en aning om vem jag är så kan jag för det första berätta att jag är vasabo och således är det inte speciellt konstigt om ni inte sett mig förut :) Nu undrar många säkert, vad gör en vasabo i ett lag som Jeppo FF? Ja, de kan man ju fråga sig men de hela började egentligen med att tillfällige tränaren Jonas Forsbacka bjöd med mig på en träning. Eftersom min akilleshäl gick av förra säsongen så hade jag inte sparkat boll på en bra stund och kom gärna med. Detta slutade med att jag blev frågad att dra hela träningen och whips! så var man tränare. 

Har fått en väldigt bra mottagning och stortrivts med både spelare och föreningen. Kan nämna att jag tidigare varit spelare i föreningar som VIFK (juniorer), FC Korsholm (Div 2&3), FC Inter (A-junior) och Pargas IF (Div 3). Att fungera som tränare är något nytt för mig men är ett intresse som vuxit fram allt mer efter år med allt för många skador. 

En förening med omstart och nya utmaningar såg jag som väldigt passande till min nya roll som spelande tränare och ser fram emot säsongen. För både laget och mig är detta ett "lärdomens år" som det uttrycktes på bastukvällen. Med många talanger i laget är jag ändå övertygad om att vi kan ta flera segrar trots att vår stora målsättning i år är att få till stånd ett etablerat lag. Av det jag sett hittills kan jag inte annat än hålla med om att Jeppo förtjänar ett fotbollslag och förhoppningsvis ska jag kunna medverka i att orten återigen skall få njuta av attraktiv och underhållande fotboll...

// Michael Lahtinen